ÇÖZÜM BLOG

ERP Nedir?

Enterprise resource planning (ERP) yani kurumsal kaynak planlaması (KKP), işletmelerin insan kaynakları ile finansal kaynaklarını bir araya getirerek uçtan uca yönetilmesini ve etkin biçimde kullanılmasını sağlayan sistem ve yazılımların bütünüdür. Varlık amacı mal ve hizmet üretiminde sürdürülebilirlik sağlamak olan ERP, bu amaçlarla yapılan planları ve yönetimi kapsar.
ERP, işletmelerin satıştan muhasebeye, üretimden insan kaynaklarına, stok yönetiminden satın almaya kadar tüm departman ve süreçlerde gerçekleştirilen işlem ve verilerini birbirine entegre eden bütünleşik bir veritabanıdır. Bu yüzden, yazılım ve donanım da dahil olmak üzere birçok bileşen içerir. Bu sayede, işletmenin tüm datasını bir araya getirir ve bu datadan önce bilgi, ardından karar ve aksiyona dönüştürülecek anlamlı sonuçlar çıkarır.

ERP Modülleri Nelerdir?

ERP sistemlerinde, finans, muhasebe, maliyet muhasebesi, satış, satın alma, üretim, stok yönetimi, depo yönetimi, kalite kontrol, bakım-onarım, satış sonrası servis ve insan kaynakları gibi birçok farklı başlıkta modül bulunur.

ERP Yazılımlarını Kimler Kullanır?

Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, vakıflar ve devlet birimleri, kısacası isteyen bütün işletmeler ERP programı kullanabilir.

Neden ERP Kullanmalısınız?

ERP programı ne işe yarar sorusunun cevabı ERP programının işletmenize sağlayacağı faydaları düşünmenize sebep olmuş olabilir. ERP kullanımı sayesinde aşağıdakiler gibi pek çok ayrıcalığa sahip olursunuz:

Kaliteli bir iş akışı sağlarsınız. Aldığınız siparişleri tek bir sistem üzerinde toplayıp siparişin hazırlanma, paketlenme, depolanma, gönderilme ve teslim edilme süreçlerini üzerinden takip edersiniz. İmalatı daha kolay kontrol eder, faturalama sürecini daha hızlı ilerletirsiniz.
Müşteri memnuniyetinizi artırırsınız. İş süreçlerini insana bağlı hatalardan arındırarak müşterilere daha etkili bir ürün ve hizmet sunumu yaparsınız. Böylece müşteri memnuniyeti ve sadakatini artırırsınız.
İmalat sürecinizi hızlandırırsınız. Tüm imalat işlemlerinizi sisteme kaydederek kullandığınız farklı yöntem, ünite ve iş akışlarına rağmen her şeyi standart bir metot üzerinden takip edersiniz. Hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edersiniz.
Stoklarınızı optimize edersiniz. Stok kayıtlarının düzenli kontrolünü sağlarsınız. Müşterilere doğru ve hızlı teslimat yapar, stok seviyesini anlık olarak takip edersiniz.
İnsan kaynaklarını optimize edersiniz. Tüm çalışanların sosyal hakları, iletişim ve hizmet bilgileri ERP sisteminde güvenli biçimde saklanır.
Nitelikli raporlamalar yaparsınız. Oluşturulan gerçek zamanlı bilgiler sayesinde, efektif, doğru raporlar üretilir. Bu sayede, şirketin öngörü becerisi artar ve hareket alanı genişler.
Şirketinizi daha verimli yönetirsiniz.
Tüm bu avantajlar, şirketin karar alma mekanizmasının daha iyi işlemesine olanak tanır; kararlar hızlı ve etkili biçimde alınır.

ERP Firmanız için Neden Önemlidir?

Büyümek isteyen her şirketin ERP sistemine ihtiyacı vardır. Dev şirketler için olduğu kadar KOBİ’ler için de gerekli olan ERP, maliyet tasarrufu yapmanızı, bu sayede daha hızlı ve verimli büyümenizi sağlar. Hem karar alma mekanizmalarınızı daha etkin çalıştırır, hem de yönetim sürecinizi hatalardan arındırıp optimize eder.

ERP Programı Seçerken Dikkate Almanız Gereken Faktörler Nelerdir?

ERP programı nedir ne işe yarar sorularından sonra iyi bir ERP programını nasıl seçmeniz gerektiğini düşünmeye başlamış olabilirsiniz. İşte birkaç ipucu:

İlk olarak, işletmenizin ihtiyaçlarına uygun bir ERP programı seçmelisiniz. İş süreçleriniz, operasyonlarınız, finansal yönetim, tedarik zinciri, müşteri ilişkileri gibi alanlarda hangi özelliklere ihtiyaç duyduğunuzu belirlemek önemlidir.
Seçtiğiniz ERP programının işletmenizin büyüme ve genişleme potansiyeline uyum sağlayabilmesi önemlidir. Gelecekteki ihtiyaçlarınızı karşılamak için programın ölçeklenebilir olması ve yeni modüller veya kullanıcılar ekleyebilmeniz gerekebileceğini göz önünde bulundurmalısınız.
Seçtiğiniz ERP programının kullanıcı dostu bir arayüze sahip olduğundan emin olmalısınız.
ERP programının mevcut sistemlerinizle entegre edilebilmesi kritiktir. Örneğin, finansal programlar, müşteri ilişkileri yönetimi sistemleri, üretim sistemleri gibi diğer işletme yazılımlarıyla uyumlu çalışabilmesi gerekir.
Programın lisans maliyeti, kurulum ve yapılandırma maliyetleri, bakım ve güncelleme maliyetleri gibi unsurları değerlendirmelisiniz.
ERP programının güvenliği büyük önem taşır. Kritik iş verilerinin güvenliğini sağlamak için programın gelişmiş güvenlik özelliklerine sahip olması gerekmektedir. Veri şifreleme, erişim kontrolleri ve kullanıcı yetkilendirme gibi güvenlik önlemleri değerlendirilmelidir.

ERP Programı Nasıl Kullanılır?

ERP programlarını işletmenize entegre etmek ve kullanmaya başlamak için birkaç basit adım saptamak mümkün. Her ERP programı farklı olacağından kullanım deneyimi programa göre değişebilir, yine de ERP programı kullanmaya başlamak için kabaca şu adımları takip edebilirsiniz:

ERP programını kurun ve işletmenizin gereksinimlerine göre yapılandırın.
İşletme verilerini sisteme girin, örneğin müşteri bilgileri, stok verileri, satış siparişleri, satın alma işlemleri vb.
ERP programı verileri işleyerek iş süreçleri arasında entegrasyon sağlar, örneğin otomatik stok güncellemesi ve muhasebe kayıtları.
ERP programı üzerinden iş süreçlerini yönetin, örneğin satış, satın alma, envanter yönetimi, finansal işlemler vb.
ERP programıyla verileri analiz edin ve işletme performansını raporlayın, örneğin finansal raporlar, envanter analizleri vb.
Kullanıcılara ERP programını kullanma eğitimi verin ve ihtiyaç duyduklarında teknik destek sağlayın.


Sıkça Sorulan Sorular

ERP programı kullanımı ile ilgili sık sorulan sorulardan bazılarını sizin için derledik.

ERP Programları Hangi İşletme Süreçlerini Entegre Eder?
ERP programı; finansal yönetim, muhasebe, maliyet muhasebesi, satın alma, envanter yönetimi, tedarik zinciri yönetimi, üretim planlama ve kontrolü, satış ve pazarlama, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), insan kaynakları yönetimi, proje yönetimi, veritabanı yönetimi ve raporlama gibi iş süreçlerini entegre eder.

ERP Programının Maliyeti Nedir?
Maliyetler işletmenin ihtiyaçları, büyüklüğü ve seçilen ERP sistemi sağlayıcısına göre değişebilir.

ERP Programları Hangi Endüstrilere Uygun Olarak Tasarlanmıştır?
ERP programları, üretim, perakende, finans, muhasebe, insan kaynakları, sağlık hizmetleri, lojistik ve taşımacılık gibi çeşitli endüstrilere uygundur.

ERP Programının Güvenliği Nasıl Sağlanır?
ERP programlarının güvenliği şu yöntemlerle sağlanır:

Kullanıcı yetkilendirme ve kimlik doğrulama mekanizmaları kullanılır.
Hassas veriler şifrelenir.
Ağ trafiği izlenir, güvenlik duvarları kullanılır.
Veriler düzenli olarak yedeklenir ve kurtarılabilir.
Yazılım düzenli olarak güncellenir, güvenlik yamaları uygulanır.
ERP Sistemlerinin Veri Tabanı Nasıl Yönetilir?
ERP sistemlerinin veri tabanı yönetimi, veri tabanı tasarımı ve optimizasyonuyla başlar. Veri entegrasyonu sağlanarak farklı modüller arasında veri akışı yönetilir ve verilerin tutarlılığı sağlanır.
Verilerin güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde saklanması için düzenli yedeklemeler yapılır. Ayrıca, erişim kontrolü mekanizmaları kullanılarak verilere yetkisiz erişimi önlenir.

Bir İşletme için ERP Programı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Bir işletme için ERP programı seçerken dikkat etmeniz gereken faktörler: İhtiyaçlarınızı belirlemek, iş süreçlerini entegre edebilme yeteneği, ölçeklenebilirlik, kullanıcı dostu arayüz, güvenlik ve veri gizliliği önlemleri, sağlayıcının tecrübesi, müşteri desteği ve güncellemelerdir.


Cari Nedir?
TDK, “cari” sözcüğünü “Geçerli olan, yürürlükte olan” olarak tanımlarken, “cari hesap” ifadesini de “İki taraf arasında sürüp giden alacak verecek işlemlerinin tutulan hesabı” olarak açıklar.

Cari Hesaplar Nedir?
“Cari hesap nedir?” muhasebenin en çok sorulan sorularının başında gelir.
Cari hesaplar, alacak ve borçlarınızı belirleyip kontrollü biçimde takip etmenizi sağlar. Tam da bu işlevi itibarıyla firmanızın kalbidir. Veri girdileri ve bunların analizi sayesinde etkili bir alacak ve borç takibi yapabilir, böylece müşteri ve tedarikçilerinizle kolayca ve hızlıca anlaşabilir, nihayetinde de nakit akışınızı kontrol altında tutabilirsiniz.

Cari Hesap Açmak için Gereken Belgeler Nelerdir?
Cari hesap açmak için gereken belgeler şunlardır:

T.C. nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaport
Adres teyiti için bir belge (ikametgah, son 3 aya ait abonelik gerektiren bir fatura, herhangi bir kamu kurumu tarafından verilen bir belge)

Cari Hesap Takibi Nedir?
Cari hesap takibi, birbirleriyle ürün veya hizmet alım satım işlemleri yapan şirketlerin, alım satımdan kaynaklanan gelir gider akışını kayıt altına alarak, hizmet ve ödeme ilişkisini görüp inceleyebilmesidir. Cari hesap takibi, yalnızca iki şirket arasında yapılmaz. Bir şirket ve kişi arasında da yapılabilir.
Cari hesap takibi, borç ve alacaklarınızı ayrıntılı biçimde izlemenizi sağlar. Böylece veri bazlı karar alabilir, anlaşmazlık hallerini daha kolay çözebilir, müşterilerinizle mutabakat yapabilirsiniz.

Cari Hesap Takibini Kim Yapar?
Cari hesap takibini işletme sahibi veya şirket içinde görevlendirilmiş herhangi bir personel yapabilir.

Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?
Cari hesap takibi; cari hesap defterleri, Excel veya cari hesap programları aracılığıyla yapılabilir.
Ancak cari hesaplarınızın takibi için Excel veya defter kullanıyorsanız verileriniz arttıkça takibiniz zorlaşabilir, bu da cari hesaplarınızı yönetmenizi zorlaştırabilir.

Cari Hesap Defterleri Üzerinden Takip
Cari hesap takip araçlarından ilki, cari hesap defteridir. En eski araçlardan biri olan bu defter 3 ana bölümden oluşur. Bu bölümlerden birinde alacaklılar, birinde satıcılara ait borçlar ve bir diğerinde ise vergi borcu gibi borç ve alacaklar tutulur. Cari hesap defterleri teferruat içeren araçlardır ancak raporlamaya uygun değildir.

Excel Üzerinden Takip
Excel’de bölümler yerine kartlar bulunur. Şirket, her müşterisi ve tedarikçisi için ayrı düzenlenmiş cari hesap kartları oluşturmalıdır.
Her müşteri ve tedarikçi için ayrı ayrı düzenlenmiş bu kartlarda; cari hesap tipi, takip numarası, isim, alacak bakiyesi, borç bakiyesi gibi bilgiler yer almalıdır.
kartlar sürekli olarak güncellenmelidir. Excel’de işlem yapmanın en büyük handikaplarından biri de zaman içinde artan Excel tablolarını kontrol etmenin, birbiriyle ilişkilendirmenin oldukça güç olmasıdır.

Cari Hesap Programları Kullanarak Takip
Kullanımı en kolay cari hesap aracı ise cari hesap programlarıdır. Cari hesaplar, defter ve Excel’in dışında cari hesap programları kullanılarak zamandan tasarruf ettirecek şekilde takip edilebilir. Bu araçlar, internetin oldukça yaygınlaşmasıyla ve teknolojinin getirdiği tüm yenilikler sayesinde şirketlerin ihtiyaçlarına uygun cevapları verebilen özel yazılımların geliştirilmesiyle ortaya çıkmıştır.
Cari hesap programı, özellikle zaman ve iş gücü açısından şirketin işini kolaylaştırarak diğer şirket ve kişiler ile kurduğu alacak ve borç takibi ilişkisinin daha rahat izlenmesini sağlar.
Etkili bir cari hesap takibi için Mikro Yazılım’ın Cari Hesap Programı sayfasına göz atabilir ve şirketinizin ihtiyaçlarına göre şekillenebilen çözümlerini kullanabilirsiniz.

Cari Hesap Yönetimi Neden Önemli?
Bir işletmenin muhasebesi ve sürdürülebilirliği için cari hesap takibi olmazsa olmazlardandır. Bunun önemli sebeplerinden bazıları şunlar:

Müşterilerden tahsilatlar ve tedarikçilere ödemelerin düzenli olması, işletmenin nakit akışını sağlar ve finansal sıkıntıları önler.
Alacaklar ve borçlar, işletmenin finansal sağlığı hakkında bilgi verir, finansal kararlar için temel oluşturur.
Müşteri ilişkilerini yönetmek ve müşteri ödemelerini düzenlemek, müşteri sadakatini artırır.
Gecikmiş ödemeleri erken tespit eder ve işletmeyi olumsuz etkileyen finansal sorunları çözmeye yardımcı olur.
Mali denetimler ve raporlar için düzenli kayıtlar sağlar, işletmenin mali sağlığını gösterir.
Alacaklar ve borçların takibi, finansal riskleri azaltır, gecikmiş ödemeleri ve tedarikçi sorunlarını hızlıca çözmeye yardımcı olur.
Cari Hesap Yönetimi ile İlgili Önemli Kavramlar
Cari hesap konusu ile ilgili anlamını merak ediyor olabileceğiniz kavramlar ve terimleri sizin için derledik.

Cari Hesap Sözleşmesi Nedir?
Cari hesap sözleşmesi; alım satım işlemi yapmış tarafların, ürün, hizmet ve diğer hususlardan dolayı birbirlerinde oluşan alacak ve borç durumlarını tek tek istemekten vazgeçip bunları kalem kalem alacak ve borca çevirdikleri, hesabın kesilmesinden ortaya çıkacak bakiyeyi birbirlerinden isteyebileceklerine dair yapılan sözleşmeye denir.

Cari Hesap Ekstresi Nedir?
Cari hesapları görüntülemek için kullanılan alana cari hesap ekstresi denir. Cari hesaptaki borç, alacak ve toplam bakiyeler, cari hesap ekstresi adlı sütun üzerinden incelenir. Cari hesap ekstresinde; tarih, fiş numarası, tür, borç, alacak ve toplam bakiye gibi bilgiler bulunur. Buradaki bakiyelerde A ve B harfleri bulunur. Bu harfleri takip ederek borç ve alacak bilgisine erişilir.
Cari hesap ekstresinde A borçlu, B de alacaklıdır. Toplam alacak ve toplam borç da sütunlarda ayrıntılı şekilde incelenebilir. Bu sayede cari hesap ekstresi oluşturmak da oldukça kolaylaşır. Kullandığınız programa göre sistem değişse de hesabınızı kolayca oluşturabilir ve takip edebilirsiniz.

Cari Dönem Nedir?
Cari dönem, bir cari hesabın kapsadığı zaman aralığını ifade eder. Her bir işletmenin takip ettiği cari hesaplar belirli bir zaman dilimini temsil eder.
İşletmeler, cari hesap kayıtlarını yıllık, aylık ve haftalık olarak günceller ve bu şekilde cari dönemleri oluştururlar.
Cari dönemlerin niteliği ve uzunluğu işletmelere göre farklılık gösterebilir.
Belirli bir cari döneme ait olan cari hesaplar, verilerin analiz edilmesi, raporların oluşturulması ve değerlendirmelerin yapılmasını kolaylaştırarak daha verimli bir yönetimi destekler.

Cari Hesap Borcu Nedir?
Şirketler yaptıkları alım satım işlemlerinde ötürü birbirleri ile alacak ve borç ilişkisi kurar. Borç ilişkisi kuran bu şirketler, birbirleri arasında cari hesap oluşturur. Cari hesap oluşturan bu şirketler, ürün veya hizmet alım satımı yaptıklarında alacak ve borç bedellerini hesaba girerler ve her seferinde ödeme gerçekleştirmezler. Alacaklı ve borçlu tarafların sabit olmayıp değişebildiği cari hesaplarda, ürün veya hizmeti satın alan şirketin cari hesap borcu bulunmuş olur.

Cari Bakiye Ne Demek?
Cari bakiye, henüz nakdi olarak ödenmemiş bakiye bedelini ifade eder. Yani, bir işletmenin diğer kişilere veya kurumlara borçlu veya alacaklı olduğu miktarı gösterir.
Borç bakiyesi, işletmenin diğer taraflara borçlu olduğu miktarı temsil ederken, alacak bakiyesi işletmenin diğer taraflardan alacaklı olduğu miktarı ifade eder.
Cari bakiye, borç bakiyesi ile alacak bakiyesi arasındaki farkı hesaplayarak işletmenin net finansal pozisyonunu gösterir.

Cari Kod Nedir?
Cari Kod, cari kartlara veya müşteri hesaplarına özel bir tanımlayıcı koddur. Her cari kart, işletmenin muhasebe işlemlerinde benzersiz bir cari kod ile temsil edilir. Cari kodlar, işletmelerin fatura, irsaliye, çek, senet, banka işlemleri gibi muhasebe işlemlerini sınıflandırmak ve takip etmek için kullanılır.
Cari kodlar, muhasebe yazılımlarında ve ERP (Enterprise Resource Planning) sistemlerinde kullanılır.

Cari Kart Nedir?
Cari kart, bir işletmenin ERP veya muhasebe programlarında kayıtlarının tutulduğu ve takip edildiği herhangi bir alacak veya borç ilişkisi içeren kişiyi veya tüzel kişiyi temsil eden bir hesaptır. Cari kartlar, işletmelerin finansal işlemlerini düzenlemek ve takip etmek için kullanılır. Bir işletmenin cari kartları genellikle şunları içerir:

Müşteriler
Tedarikçiler
Hizmet Sağlayıcıları
Bankalar
Diğer Alacak ve Borç İlişkileri
Çalışanlar ve Ortaklar
Cari Oran Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Cari oran işletmelerin finansal sağlığını ve likiditesini değerlendirmek amacıyla kullanılan bir finansal orandır. Bir işletmenin dönen varlıklarının (kısa vadeli varlıklarının) kısa vadeli borçlarına oranını ifade eder.
Dönen varlıklar: İşletmenin nakit, alacaklar, stoklar ve kısa vadeli yatırımlar gibi likit varlıklarını içerir.
Kısa vadeli borçlar: İşletmenin kısa vadeli borçlarını, tedarikçi borçlarını, kredileri ve diğer kısa vadeli finansman kaynaklarını içerir.
Cari oran, işletmenin kısa vadeli finansal taahhütlerini ne ölçüde karşılayabileceğini gösterir. Yani, işletmenin dönen varlıklarını kullanarak kısa vadeli borçlarını ödeyebilme yeteneğini yansıtır.
Cari oranın yüksek olması, işletmenin kısa vadeli borçlarını karşılama kapasitesinin yüksek olduğunu gösterirken, düşük bir cari oran işletmenin bu taahhütleri karşılarken zorluk yaşayabileceğini işaret eder.

e-Arşiv Fatura(İnteraktif) Nedir?
e-Arşiv Fatura nedir sorusundan önce kısaca e-Fatura’yı tanımlamak gerekir. e-Fatura; oluşturulması, iletilmesi ve gönderilmesi tamamıyla dijital ortamda gerçekleştirilen faturadır.
e-Arşiv Fatura ise geleneksel kağıt faturanın dijital ortamda düzenlenip muhafaza ve ibraz edilmesini sağlayan bir uygulamadır. e-Arşiv Fatura, Vergi Usul Kanunu’nun (VUK) 433 numaralı genel tebliğinde yer alan şartlara uygun olarak kağıt üzerinde düzenlenip muhafaza ve ibraz edilme zorunluluğu olan faturanın, elektronik ortamda düzenlenip ikinci nüshasının yine elektronik ortamda saklanmasına ve gerektiğinde ibraz edilmesine olanak tanır.

e-Arşiv Fatura’ya(İnteraktif) Nasıl Geçilir?
e-Arşiv Fatura’ya ve e-Fatura’ya GİB Portal üzerinden, Bilgi işleme Sistemi entegrasyon yöntemiyle ya da özel entegratör aracılığıyla geçebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ilk şey bir mali mühür(tüzel kişiler için) veya e-İmza sertifikası(gerçek kişiler için) edinmektir.
Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta şöyle: Önceki yıllarda e-Arşiv Fatura kullanmak için e-Fatura kullanıcısı olmak mecburiydi. Fakat yeni düzenlemelerle Mikro Yazılım gibi bir e-Fatura özel entegratörü kullanmanız halinde e-Fatura kullanıcısı olmadan da e-Arşiv Fatura kesebilirsiniz.

İşletmeniz için e-Arşiv Faturası Geçişi Nasıl Avantajlar Sağlar?
e-Arşiv Fatura(interaktif) işletmenize pek çok avantaj sağlar. Bunlardan bazıları şöyle:

Kağıt tasarrufu: e-Arşiv faturaları, kağıt kullanımını önemli ölçüde azaltır. Bu, işletmelerin çevreye duyarlılık göstermelerine yardımcı olur ve aynı zamanda ofis maliyetlerini düşürür.
Depolama kolaylığı: e-Arşiv Faturalar elektronik formatta olduğu için, fiziksel bir depolama alanı gerektirmez. Bu da işletmelerin belgeleri düzenli bir şekilde saklamasını ve arşivlemesini kolaylaştırır.
Hızlı ve kolay erişim: e-Arşiv Faturalar dijital olarak saklandığı için, gerektiğinde hızlı ve kolay bir şekilde erişilebilir. Belgeleri bulmak için uzun arama süreleriyle uğraşmaya gerek kalmaz.
Veri güvenliği: e-Arşiv Faturalar, güvenli dijital platformlarda saklanır ve işletmelerin veri güvenliğini artırır. Kağıt faturaların kaybolma, zarar görme veya yetkisiz erişime maruz kalma riski ortadan kalkar.
İş süreçlerinde otomasyon: e-Arşiv faturalar, iş süreçlerini otomatikleştirmek için entegrasyon imkanı sunar. Bu, fatura oluşturma, gönderme, ödeme ve muhasebe işlemlerini daha verimli hale getirir.

e-Arşiv Fatura’nın(İnteraktif) Özellikleri Nelerdir?
e-Arşiv Fatura’nın özelliklerinden bazıları şöyle:

e-Arşiv’in formatı ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenir.
Bir e-Fatura kullanıcısı aynı zamanda bir e-Arşiv kullanıcısı ise, e-Fatura mükellefleri haricindekilere e-Arşiv Fatura keser.
Dijital ortamda düzenlenip dijital ortamda saklanır.
e-Arşiv Zorunluluğu: Kimler e-Arşiv’e Geçmek Zorunda?
e-Fatura gibi e-Arşiv Fatura geçiş şartları da her yıl GİB tarafından yapılan düzenlemelerle güncellenir. e-Arşiv geçiş şartlarında yapılan en önemli güncel değişiklik, e-Fatura kullanmayanların da e-Arşiv Fatura kesebilmesine izin veren düzenlemeydi.
e-Arşiv Fatura geçiş zorunluluğu ile ilgili diğer ayrıntılar şöyle:

Tek bir gün içinde vergiye tabi olmayan kişilere 30 bin TL ve üzerinde fatura düzenleyen mükellefler, e-Arşiv Fatura zorunluluğuna tabidir.
Tek bir gün içerisinde vergiye tabi kişilere vergi dahil 4400 bin TL üzerinde fatura düzenleyenler, e-Arşiv Fatura’ya geçmelidir.
Vergi mükellefi olmayan alıcılara (son tüketici-vatandaşlara) kesilecek fatura tutarı aynı gün içinde 5000 TL üzerindeyse, e-Arşiv Fatura kesilmesi gerekir.
Temmuz 2022 itibarıyla e-Arşiv ve e-Fatura sistemine geçen ve e-Defter kullanan firmalar, e-Arşiv fatura kesmelidir.
e-Arşiv Fatura geçiş tarihi, zorunluluğa tabi olanlar için 1 Temmuz 2023. Gönüllü olarak e-Arşiv’e geçmek isteyenler için bir tarih söz konusu değil.
e-Arşiv Faturası ile İşletmenizin Veri Yönetimini Nasıl Geliştirebilirsiniz?
e-Arşiv Faturası, işletmenizin veri yönetimini geliştirmek için bazı fırsatlar sunar:

e-Arşiv Faturalar dijital olarak saklandığından, fiziksel belge depolama sorunlarından kurtulursunuz ve belgelerinizi düzenli ve erişilebilir bir şekilde elektronik ortamda saklayabilirsiniz.
e-Arşiv Faturalar veri güvenliği açısından avantaj sağlar, çünkü dijital platformlarda güvenli bir şekilde saklanır ve yetkisiz erişime karşı korunur. Verileri otomatik olarak işleyebilme imkanı, fatura işleme süreçlerini hızlandırır ve insan hatalarını azaltır. Bu da veri doğruluğunu ve iş süreçlerinin verimliliğini artırır.
e-Arşiv Faturalar dijital formatlarda olduğu için, verileri analiz edebilir ve raporlar oluşturabilirsiniz, bu da işletmenizin daha iyi kararlar almasına yardımcı olur ve stratejik yönetim için önemli bilgiler sağlar.

e-Arşiv Faturası ile İşletmenizin Mali İşlerini Nasıl Dijitalleştirebilirsiniz?
e-Arşiv faturası, işletmenizin mali işlerini dijitalleştirmek için etkili bir araç sağlar:

Kağıt fatura kullanımını ortadan kaldırarak işletmenizin mali işlemlerini tamamen dijital hale getirir ve kağıtla ilgili maliyetleri ve zaman kayıplarını azaltır. e-Arşiv faturaları elektronik formatta saklandığından, fatura oluşturma, gönderme ve kaydetme işlemleri otomatikleştirilebilir, bu da iş süreçlerinin hızlanmasını ve verimliliğin artmasını sağlar.
e-Arşiv Fatura diğer dijital sistemlerle entegre edilebilir, örneğin muhasebe yazılımlarıyla senkronize edilebilir, böylece fatura verileri doğrudan kaydedilebilir ve işletmenin muhasebe süreçleri otomatikleştirilebilir. Bu da hataları azaltır, işgücü maliyetlerini düşürür ve finansal raporlama ve analiz için veri bütünlüğünü sağlar.
Sonuç olarak, e-Arşiv faturasıyla işletmenizin mali işlerini dijitalleştirmek, verimlilik, doğruluk ve yönetilebilirlik açısından büyük avantajlar sağlar.
e-Arşiv Faturası Geçişi İşletmenizde Hangi Kolaylıkları Sağlayabilir?
e-Arşiv Fatura geçişi, işletmenizde belge erişimi, iş akışı ve veri doğruluğu gibi birçok kolaylık sağlar, iş süreçlerinizi optimize eder ve verimliliği artırır:

Fiziksel dosyalara ihtiyaç duymadan e-Arşiv Faturalarınızı elektronik ortamda saklayabilir ve hızlı erişim sağlayabilirsiniz.
Dijital olarak fatura oluşturma ve gönderme süreçleriyle zaman kazanabilir ve iş akışını hızlandırabilirsiniz.
Otomatikleştirilmiş süreçler sayesinde veri doğruluğunu artırabilir ve insan hatalarını minimize edebilirsiniz.
e-Arşiv Faturaları, diğer işletme sistemleriyle entegre edilebilir, bu da verilerinizi senkronize etmenizi ve muhasebe işlemlerini otomatikleştirmenizi sağlar.

Sık Sorulan Sorular
e-Arşiv Fatura ile ilgili sıkça sorulan sorulardan bazılarını sizin için derledik.

e-Arşiv ile e-Fatura’nın Farkı Nedir?
e-Fatura yalnızca e-Fatura mükellefleri arasında kesilip gönderilir. e-Arşiv ise gönderici e-Fatura; alıcı kağıt fatura kullanıcısı ise de kullanılabilir.
Ayrıca e-Fatura tamamen dijital ortamda oluşturulup gönderilir, yani herhangi bir kağıt nüshası yoktur. e-Arşiv Fatura ise kağıt faturanın ikinci nüshasının dijital ortamda saklanmasına imkan tanır.

e-Arşiv Faturası Ne İşe Yarar?
e-Arşiv Faturası, işletmelerin kağıt faturaları dijital ortama taşıyarak yasal uyumluluk sağlamalarını; hızlı, kolay fatura oluşturma ve gönderme işlemleri gerçekleştirmelerini sağlayan bir sistemdir.

e-Arşiv Faturası Düzenlemek için Hangi Adımları İzlemeliyim?
e-Arşiv Fatura düzenlemek için öncelikle bir mali mühür veya e-İmza sertifikasına ihtiyacınız vardır. Sonrasında GİB e-Arşiv Portalı veya Mikro Yazılım gibi özel entegratörler aracılığıyla sisteme kaydolabilir, e-Arşiv Faturalarınızı kolayca oluşturmaya başlayabilirsiniz.

e-Arşiv Faturası ile Kağıt Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?
e-Arşiv Fatura ile kağıt fatura arasındaki temel farklar şunlar:

e-Arşiv Fatura dijital bir formatta oluşturulurken, kağıt fatura fiziksel olarak basılır.
e-Arşiv Fatura, özel entegratörler aracılığıyla elektronik olarak saklanır ve arşivlenirken, kağıt faturalar manuel olarak dosyalanır ve saklanır.
e-Arşiv Fatura gönderiminde posta masraflarından ve kağıt israfından tasarruf sağlanır. Aynı zamanda dijital ortamda hızlı ve pratik bir şekilde iletilir. Kağıt faturalar ise fiziksel olarak elden teslim edildiği için zaman alıcı ve maliyetli olabilir.
e-Arşiv Faturası Düzenlemek Güvenli Midir?
Evet, e-Arşiv Fatura düzenlemek güvenli bir süreçtir. e-Arşiv Faturası, dijital bir formatta oluşturulur ve özel entegratörler veya elektronik fatura platformları aracılığıyla gönderilir. Bu platformlar, güvenli iletişim protokolleri ve veri şifreleme yöntemleri kullanarak fatura bilgilerini korur.
Ayrıca, e-Arşiv Faturalar, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği standartlara uygun olarak düzenlenmeli ve elektronik imza ile güvence altına alınmalıdır. Bu sayede, fatura içeriği ve doğruluğu korunur, sahtecilik ve veri manipülasyonu riski azaltılır.


e-Belge Nedir?
Elektronik ortamda hazırlanarak kolayca depolanabilen ve aktarılabilen belgeye e-Belge denir. e-Belgeler, irsaliye, fatura, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu, defter gibi belgelerin dijital halleridir.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-Belge işlemlerinin dijital ortamda yapılabilmesi ve belgelerin ibrazının sağlanabilmesi için GİB e-Belge Portalı olarak adlandırılan bir sistem geliştirdi.

e-Belge Ne İşe Yarar?
Günümüzde e-Belge kullanımı giderek yaygınlaşıyor ve işletmeler için önemli bir rekabet avantajı haline geliyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri, e-Belge’lerin iş süreçlerini hızlandırması ve verimliliği artırmasıdır.
Kağıt belgelerin fiziksel olarak taşınması ve işlenmesi zaman alıcı olabilirken, e-Belgeler dijital olarak hızlı bir şekilde oluşturulabilir, paylaşılabilir ve işlenebilir. Bu da işletmelerin daha hızlı ve daha verimli çalışmasına olanak tanır. Örneğin, bir e-Belge ile bir sözleşme hızlıca oluşturulabilir, imzalanabilir ve paylaşılabilir, böylece işlemler daha hızlı tamamlanabilir.
Ayrıca e-Belge’ler, belge güvenliği ve bütünlüğünü sağlar. Dijital belgeler, kriptografi ve dijital imzalar gibi güvenlik önlemleriyle korunabilir. Bu, belgelerin yetkisiz erişime karşı korunmasını ve değiştirilmediğini garanti altına alır. Ek olarak, e-Belge sistemleri genellikle bir izleme ve denetleme mekanizması içerir, bu da belgelerin kimin tarafından oluşturulduğunu, değiştirildiğini ve erişildiğini izlemeyi sağlar.

e-Belge Çeşitleri Nelerdir?
e-Belge çeşitleri; belgenin içeriği, amacı ve kullanım alanına göre değişiklik gösterebilir. Yaygın olarak kullanılan bazı e-Belge çeşitleri şöyle:

e-Fatura: e-Fatura veya elektronik fatura, kağıt faturaların dijital ortama aktarılmış hali olarak tanımlanabilir. e-Fatura, vergi mevzuatına uygun olarak oluşturulan ve elektronik ortamda alıcıya iletilen bir belgedir.
e-Arşiv Fatura: e-Fatura mükellefi olmayan mükelleflere yapılan satışlarda kullanılan bir tür e-Fatura uygulamasıdır.
e-İrsaliye: İrsaliye kesimi ve ibrazının elektronik ortamda gerçekleştirildiği uygulamadır.
e-Serbest Meslek Makbuzu(E-SMM): Serbest meslek mensubu kişilerin düzenlemesi gereken serbest meslek makbuzunun elektronik ortamda düzenlenip ibraz edilmesini sağlar.
e-Müstahsil Makbuzu: Çiftçilerin düzenlemekle yükümlü olduğu müstahsil makbuzunun elektronik ortamda düzenlenip ibraz edilmesini sağlar.
e-Gider Pusulası: Vergi mükellefi olan kişilerin vergi mükellefi olmayan kişilerden satın aldıkları mal ve hizmetleri belgelendirmek amacı ile hazırladıkları gider pusulasının elektronik ortamda düzenlenip ibraz edilmesini sağlar.
e-Defter: Yevmiye defteri ve defter-i kebir gibi tutulmakla mükellef olunan defterlerin, elektronik ortamda tutulmasını ve defter beratlarının başkanlık sistemine ibrazını sağlar.
e-Bilet: Yolcu ile taşıma hizmetini sağlayan şirket arasında kullanılan kağıt biletin elektronik versiyonudur.
e-Belge Nerede Kullanılır?
e-Belge, birçok farklı sektör ve iş alanında kullanılır. Buradaki ayırıcı nokta, e-Belge türü ve belgenin hangi amaçla kullanılacağıdır.
Örneğin e-Fatura, ticari işletmeler arasındaki fatura işlemlerinde yaygın olarak kullanılır. e-İrsaliye ise mal taşıma ve lojistik işlemlerinde sıklıkla karşımıza çıkar. İşletmelerde finansal süreçlerin yönetimi ve raporlaması amacıyla kullanılan e-Defter ve e-Bordro gibi elektronik belgeler, muhasebe süreçlerini hızlandıran önemli kolaylaştırıcılardır.
Bununla birlikte devlet daireleri, belediyeler, sağlık kurumları gibi kamu kurumları da e-Belge’yi kullanarak idari işlemlerini dijital ortamda yürütür. Örneğin, e-Belge ile vergi beyannameleri, dilekçeler, resmi yazışmalar elektronik olarak oluşturulur ve iletilir.

e-Belge mükellefleri kimlerdir?
e-Belge mükellefleri; e-Fatura, e-Arşiv, e-SMM ve e-İrsaliye kesmek zorunda olan kişi ve kurumlardır. e-Belge mükelleflerinin sayısı ve kapsamı, her sene GİB e-Belge düzenlemeleriyle genişletiliyor.

e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Uygulamalarına Geçme Zorunluluğu Olan Mükellefler
e-Belge fatura düzenleme zorunluluğu bulunan mükellefler, 2023 yılı itibarıyla şu şekilde:

Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler,
Gerek kendi internet siteleri gerekse de platformlar üzerinden e-Ticaret faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
Gayrimenkul inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
Motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
İnternet ortamında ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı hizmet aracılarının 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar.
e-Arşiv Fatura mükellefleri için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta daha bulunuyor:
Tek bir gün içinde vergiye tabi olmayan kişilere 30 bin TL ve üzerinde fatura düzenleyen mükellefler, e-Arşiv Fatura zorunluluğuna tabidir.
Tek bir gün içerisinde vergiye tabi kişilere vergi dahil 4400 bin TL üzerinde fatura düzenleyenler, e-Arşiv Fatura’ya geçmelidir.
Vergi mükellefi olmayan alıcılara (son tüketici-vatandaşlara) kesilecek fatura tutarı aynı gün içinde 5000 TL üzerindeyse, e-Arşiv Fatura kesilmesi gerekir.
e-İrsaliye Uygulamasına Geçme Zorunluluğu Olan Mükellefler
2022’nin sonunda yapılan GİB e-Belge düzenlemesine göre, 2022 ve müteakip hesap dönemlerine ait brüt satış hasılatı 10 milyon TL olan tüm mükellefler e-İrsaliyeye geçmek zorunda. Bu zorunluluk kapsamına giren mükelleflerin, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-İrsaliye’ye geçmesi gerekiyor.

e-Belge Düzenlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
e-Belge düzenleme zorunluluğu bulunan mükellefler için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şöyle:


İmza ve Onay: e-Belgelerin geçerli olabilmesi için gerekli imza ve onay süreçlerinin tamamlanması gerekir. Bu durumda bir e-İmza’ya ve dolayısıyla bir e-İmza sertifikasına ihtiyacınız olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Geçiş Tarihleri: Her yıl GİB tarafından yapılan düzenlemelerle e-Belge mükelleflerinin kapsamı artıyor. Bu da bazı mükelleflerin geçiş zorunluluğu bulunan yıl içerisinde, GİB tarafından belirlenen geçiş tarihlerine dikkat etmesi gerektiği anlamına geliyor.
Uyumluluk: e-Belge’lerin belirlenen standartlara ve yasal gerekliliklere uygun olması önemlidir. Elektronik imza ve elektronik belge düzenlemesiyle ilgili mevzuatı gözden geçirebilirsiniz.
Arşivleme: Elektronik belgelerin düzenli bir şekilde arşivlenmesi önemlidir. Bu belgelerle ilgili yasal olarak belirlenmiş arşivleme süreleri bulunur ve bu sürelere uygun olarak arşivleme yapmak zorunludur.
Sıkça Sorulan Sorular
e-Belge türleri, özellikleri ve yasal düzenlemeleri hakkında sıkça sorulan soruları sizin için derledik.

Elektronik Belge Özellikleri Nelerdir?
e-Belge özellikleri arasında öne çıkanlar şöyle:

Elektronik belgeler, dijital formatlarda oluşturulan ve saklanan belgelerdir. Genellikle PDF, DOC, XLS, TXT gibi yaygın dosya formatlarında kullanılır.
Elektronik belgelerde imzalama işlemi, elektronik imza kullanılarak gerçekleştirilir.
Elektronik belgelerde veri bütünlüğü sağlanır. Yani belge oluşturulduktan sonra yapılan herhangi bir değişiklik tespit edilebilir ve belgenin orijinal haline dair bilgiler korunur.
e-Belge’ler, dijital ortamda kolaylıkla paylaşılabilir. E-posta, bulut depolama hizmetleri veya dosya paylaşım platformları aracılığıyla belgelerin hızlı ve güvenli bir şekilde paylaşılması mümkündür.
e-Belge’lerde erişim kontrolleri uygulanabilir. Belirli kullanıcılar veya kullanıcı grupları, belgeleri görüntülemek, düzenlemek veya paylaşmak gibi izinlere sahip olabilir.
E-Belge Uygulamaları Nelerdir?
e-Belge uygulamaları, elektronik belgelerin oluşturulması, imzalanması, gönderilmesi ve saklanması için kullanılan yazılımları veya platformları ifade eder. Bunlardan bazıları e-Devlet, e-İmza sertifikası sağlayan uygulamalar, depolama alanı sunan hizmet sağlayıcılar, kelime işlemciler; e-Fatura ve e-Arşiv Fatura yönetimi hizmeti sunan platformlardır.

e-Belge Nasıl Hazırlanır?
e-Belge hazırlama süreci; belge türünü belirleme, gerekli bilgileri toplama, uygun yazılımı kullanma, belgeyi oluşturma, kimlik doğrulama, iletim ve saklama gibi adımları içerir. Bu süreç, belgeyi dijital ortamda oluşturmanız, güvence altına almanız ve iletip saklamanızı sağlar.

Elektronik Belge Olarak Düzenlenen Belgeler Nelerdir?
e-Belge sisteminin pek çok farklı uygulaması bulunur. e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-İhracat, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Defter, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Gider Makbuzu sadece bazı örneklerdir.

Belgelerin elektronik ortamda hazırlanması neden önemlidir?
Belgelerin elektronik ortamda hazırlanması; kolay erişim, paylaşım, verimlilik, güvenlik, çevresel sürdürülebilirlik, uyumluluk ve yasal standartlar gibi birçok avantajı beraberinde getirir. Elektronik belgeleme, iş süreçlerini iyileştirir ve bilgi yönetimini daha etkili hale getirir.

e-Defterin avantajları nelerdir?

-Kolaylık

e-Defter sayesinde resmi defterlerinizi kaybolma veya hasar görme riski olmadan büyük kolaylıkla tutabilirsiniz.

-Güvenlik
e-Defter ile belirli standartlara göre hazırladığınız ve elektronik olarak GİB’e gönderdiğiniz yevmiye defteri ile defter-i kebiri, dosyalar halinde yasal olarak belirlenen süre boyunca güvenle saklayabilirsiniz.

-Düşük maliyet
E-Defter uygulaması sayesinde yazıcı, kağıt, tasdik, saklama ve depolama maliyetlerini ortadan kaldırırsınız.

-Artan verimlilik
İş gücünden ve zamandan tasarruf ederek verimliliği artırırsınız

-Denetime uygunluk
Uluslararası format ve standartlara uygun çalıştığınız için şirketinizi iç ve dış denetime hazır hale getirirsiniz.

e-Defterden nasıl yararlanabilirsiniz?
Mikro Yazılım ticari programlarıyla e-Defterden yararlanabilirsiniz. Mikro Yazılım programları ve e-Defter modülü ile GİB’in belirlediği standartlara uygun olarak hazırladığınız yevmiye defteri ile defter-i kebiri otomatik olarak GİB sistemine gönderebilir, ayrıca Mikro Yazılım’ın özel entegratörlüğü sayesinde e-defter yedekleme hizmetinin avantajlarından faydalanabilirsiniz. E-defterinize Mikro Yazılım’ın e-Defter Portalı üzerinden tek tıkla erişebilir, farklı ortamlardaki verilerinizi kayıp, zarar görme ve virüs gibi risklere karşı Mikro Yazılım güvencesi ile koruyabilirsiniz. Ayrıca gerektiğinde defter ve beratlarınızı resmi makamlara zahmetsizce ibraz edebilirsiniz.

e-Deftere nasıl başvurabilirsiniz?
Tüzel kişiyseniz mali mühür; gerçek kişiyseniz elektronik imza ile GİB’in web sitesinden “Mikro e-Defter 1.02” opsiyonunu seçerek e-deftere kolayca başvuruda bulunabilirsiniz. Eğer e-deftere daha önce başvurduysanız e-defter başvurunuzun durumunu sorgulayıp hangi aşamada olduğunu görebilirsiniz.

e-Fatura ve e-Arşive geçen e-Deftere de geçmek zorunda mı?
e-Fatura uygulamasına zorunlu olarak geçen mükelleflerin e-defter uygulamasına da geçmesi zorunluluk kapsamında. e-Fatura mükellefi aynı zamanda e-arşiv mükellefi de olduğu için, e-arşive zorunlu olarak geçen mükelleflerin de e-defteri zorunlu olarak kullanması gerekiyor.

Muhasebe İçi Envanter Nedir?
İşletmeler için oldukça önem taşıyan muhasebe içi envanter, iş dünyasında, özellikle üretim ve ticaret alanında yaygın olarak kullanılan bir muhasebe terimi olarak karşımıza çıkıyor. “Muhasebe içi envanter nedir?” sorusunun cevabı işletmelerin ve şirketlerin yıl sonu finansal kayıtları içerisinde yer alan envanter hazırlama sürecinde önce, işletmeye ait olan değerlerin sayım yapılmış hali olarak tanımlanır. Bu değerler işletmelerin tespit aşaması ve değerleme işleminden sonra elde ettikleri sonuçlar muhasebe kayıtları ile karşılaştırılarak hesapların gerçek durumu tutulan muhasebe kayıtlarıyla karşılaştırılır.

Bu uygulamada yapılan işlemler, düzenleyici muhasebe kayıtlarını kapsar. İşletmenin finansal kayıtlarında kar, zarar ve bilanço gibi kayıtlarında elinde bulundurduğu stoğu nasıl göstereceği ve karı nerede artırabileceğine olanak tanıyan muhasebe içi envanter işleminde satılan herhangi bir malın maliyeti doğru bir şekilde izlenir ve her hesap döneminin sonunda kaydı tutulan mallara doğru bir değer verilir. Malların değerinde herhangi bir artış veya azalma görülürse bu envanter değeri genel olarak işletmenin değerini etkiler.

Muhasebe İçi Envanter Yöntemleri Neler?
İşletmelerin ve şirketlerin dönemsel veya sürekli bir sistem kullanmasına bakılmaksızın satılan ürünün maliyetini belirlemek için bir envanter yöntemi oluşturması gerekir. Bu envanter yöntemi içerisinde yer alan muhasebe için envanter yöntemlerinin uygulanmasında belirli bir sıra takip edilir. Uygulanan işlemler dönem sonu genel geçici mizanın düzenlenmesi sonucu başlar. Ardından muhasebe içi envanter işlemleri yapılarak işletmenin sahip olduğu varlıkların gerçek durumu tespit edilir.

Sonraki adımlarda genel geçici mizan karşılaştırılarak eğer varsa arada herhangi bir fark olup olmadığı tespit edilir. Eğer bu ikisi arasında fark bulunursa hesapların gerçek durumunu ifade eden muhasebe içi envanter işlemleri ile bu farkların sebepleri belirlenip muhasebe kayıtları tutulur ve muhasebe içi envanter işlemi gerçekleştirilir. Bu çalışma sayesinde muhasebe kayıtları ve envanter sonuçları uyumlu hale getirilir. Böylece, envanter neticelerini gösteren mali tablolar düzenlenir.

Muhasebe İçi Envanter Farkları Neden Olur?
İşletmelerin sahip olduğu fiziksel envanteri değerleme işlemi ve raporlama uygulaması olan muhasebe içi envanter çalışmaları sonucu tespit edilen farkların birçok nedeni bulunur. Bu nedenler içerisinde ilk olarak muhasebe kayıtlarında herhangi bir hata yapılmış olması yer alır. Muhasebe içi envanter yöntemleri sayesinde işletmelerin muhasebe hatları tespit edilir. Elde edilen kayıtlarda bir hata bulunmaması halinde envanter sayımı sırasında bazı varlıklar tespit edilmeyebilir ve birçok kez kayıt edilmiş mallar bulunabilir.
İşletmelerin imalat sürecinde verdiği bazı fireler uygulanan envanter yönteminde bu farklılıklara neden olabilir. Envanterin sayımı yapılması halinde bu tür bilgilerin dikkate alınması gerekir.

İşletme sahiplerinin rızası ile alınıp kullanılan ve kaydı tutulmayan mallar, değerler muhasebe içi envanter karşılaştırmalarındaki farkların oluşmasına sebep olur. İşletmenin veya şirketin bilanço dönemi içerisinde satılmış malların kayıtlara geçirilmemesi durumu envanter farkına neden olur. Muhasebe içi envanter işleminin düzenlenmesiyle ortaya çıkan bu farkların elde edilen sonuçlara göre dikkatle incelenmesi gerekir.

Muhasebe İçi Envanter Yönteminin İşletmelere Faydaları Neler?
İşletmelerin ürün değeri hakkında bilgi sağlaması için muhasebe içi envanter yöntemi oldukça önem taşır. Bu yöntem işletmelerin satışlarını en üst düzeye çıkarmaya, ürün maliyetlerini azaltmaya yardımcı olur. İşletmeye daha iyi fırsatlar sağlayan bu yöntemle stok maliyetlerini doğru bir şekilde takip ederek nereden ve nasıl kar ettiğinizi kolaylıkla takip edebilirsiniz. Böylece, işletenizde üretilen malların değerini öğrenebilirsiniz.

Üretilen malların sezonluk satış trendlerini belirleyerek promosyonları planlamaya yardımcı olan muhasebe içi envanter yönteminde vergi faturalarını kolaylıkla kontrol edebilirsiniz. Basitçe söylemek gerekirse, muhasebe içi envanter yöntemini ne kadar iyi kullanırsanız, işinizi bir sonraki seviyeye kolaylıkla taşıyabilirsiniz.

e-Fatura Nedir?
e-Fatura; veri format ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen, Vergi Usul Kanunu (VUK) gereği bir faturada yer alması gereken bilgileri içeren, satıcı ve alıcı arasındaki iletiminin GİB üzerinden gerçekleştirildiği, kağıda basılmayan, tüm işlemlerinin dijital ortamda yapıldığı bir elektronik belgedir.

e-Fatura’nın Matbu Faturadan Farkı Nedir?
Matbu fatura elde veya program kullanılarak oluşturulup yazıcıdan basılır. e-Fatura ise tamamen dijital ortamda oluşturulup kesilir. Yani, e-faturanın matbu faturadan tek farkı, elektronik ortamdan alınıp gönderilebilmesidir.
VUK açısından, her iki fatura tipi de yasaldır. e-Fatura’nın itiraz süresi, iptali ve iadesi kağıt faturadan farklıdır.

e-Fatura Kimler Tarafından Kimlere Kesilir?
e-Fatura, yalnızca e-fatura mükellefleri arasında kesilip gönderilir. Yani, herkese e-Fatura kesilemez; yalnızca e-Fatura kullanıcılarına e-Fatura kesilebilir.
Özetle, e-Fatura kesilebilmesi için her iki tarafın da e-Fatura kullanıcısı olması zorunludur.

e-Fatura Mükellefi Nedir?
Şartlarını Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) belirlediği e-Fatura uygulamasını kullanarak fatura kesmek zorunda olan tüm kişi ve ticari kurumlar e-Fatura mükellefidir. 2023 yılı için bu şartlar şöyle:

Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler,
Gerek kendi internet siteleri gerekse de platformlar üzerinden e-Ticaret faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
Gayrimenkul inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
Motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
İnternet ortamında ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı hizmet aracılarının 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar.

e-Fatura’nın Avantajları Nelerdir?
e-Fatura işletmelere pek çok avantaj sağlar. Bunlardan bazıları şöyle:

Alıcı ve satıcı arasında bir standart belirler. Taraflar arasında tek format ve standarda göre, güvenli, zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan bir faturalama sistemi kurar.
Çevrecidir. Çünkü kağıttan tasarruf ederek her sene binlerce ağacın kesilmesini önler.
Baskı, postalama ve arşivleme işlemlerini ortadan kaldırarak hem operasyonel yükleri azaltır hem de paranızı cebinizde tutar.
Size mobilite kazandırır. Çünkü dünyanın her yerinden tek tıkla e-Fatura kesip gönderebilirsiniz.
Hem siz hem de personeliniz için zaman tasarrufu sağlar. Çünkü e-Fatura’yı saniyeler içinde kesip gönderebilirsiniz.
Kaybolma riskini ortadan kaldırarak arşivleme ve erişim kolaylığı sağlar. Dilediğiniz sayıda faturayı saklayabilir, seneler önceki bir faturaya bile saniyeler içerisinde erişebilirsiniz.
Müşterilerinizin faturaları anında görmesini sağlayarak tahsilatlarınızı hızlandırır. Ayrıca onlarla daha hızlı anlaşmayı da sağlar.
Evrak gitti-geldisi olmadan çalışmaya olanak tanıdığı için mali müşavirle iletişimi hızlandırır ve kolaylaştırır.

e-Fatura Geçiş Zorunluluğu Nedir?
e-Fatura geçiş zorunluluğu, Türkiye’deki vergi mükelleflerine elektronik ortamda fatura düzenleme ve gönderme yükümlülüğü getiren düzenlemeleri ifade eder. Bu düzenlemeler her yıl GİB tarafından güncellenir ve daha fazla kişinin/kurumun e-Fatura’ya geçmesini zorunlu hale getirir.

e-Fatura Sistemine Nasıl Geçebilirim?
e-Fatura’ya GİB Portal üzerinden, Bilgi işleme Sistemi entegrasyon yöntemiyle ya da özel entegratör aracılığıyla geçmek mümkün. Sisteme giriş yapmak için bir mali mühür veya e-İmza sertifikası edindikten sonra geçiş işlemlerinize başlayabilirsiniz.
e-Fatura Geçiş Zorunluluğu ve Şartları hakkında daha fazla bilgiye linkten ulaşabilirsiniz.

e-Fatura Özel Entegratörü Ne Anlama Gelir?
e-Fatura Özel Entegratörleri, e-Fatura sürecinde mükelleflere destek sağlayan ve GİB ile entegrasyonu gerçekleştiren özel şirketlerdir. Bu entegratörler, e-Fatura oluşturma, gönderme, alım ve kaydetme işlemlerini müşterileri adına gerçekleştirirler. Ayrıca e-Fatura verilerini müşterinin muhasebe sistemine entegre ederek sürecin daha verimli yönetilmesini sağlarlar.
Mikro Yazılım e-Fatura özel entegratörüyle anahtar teslim e-Fatura’ya kolayca geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular
e-Fatura hakkında sıkça sorulan sorulardan bazılarını sizin için derledik.

e-Fatura Ne İşe Yarar?
e-Fatura, geleneksel kağıt fatura yerine kullanılan dijital bir fatura türüdür. Hızlı ve kolay işlem sağlar, maliyet tasarrufu sağlar, hataları azaltır ve dijital arşivleme imkanı sunar. Ayrıca vergi düzenlemelerine uyum sağlamak için önemlidir.

e-Faturaya Geçiş için e-İmza veya Mali Mühür Gerekli Mi?
Evet. e-Fatura zorunlu geçişi için tüzel kişiler mali mühür, gerçek kişiler e-İmza kullanır.

Hem Kağıt Fatura Hem e-Fatura Düzenlemek Mümkün Mü?
e-Fatura mükellefleri e-Fatura sistemine kayıtlı diğer kullanıcılara sadece e-Fatura kesebilir. Ancak e-Fatura kullanıcısı olmayanlara e-Arşiv Fatura kesebilir, yani kesilen kağıt faturaların ikinci nüshasını dijital ortamda oluşturabilir.

e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Arasındaki Fark Nedir?
e-Fatura; e-Fatura sistemine kayıtlı mükellefler arasında gönderilir. Oysa e-Arşiv Fatura e-Fatura kullanıcısı olmayanlara gönderilen fatura türüdür.
e-Arşiv Fatura ile e-Fatura arasındaki farklar hakkında daha fazla bilgiye ilgili yazımızdan ulaşabilirsiniz.

e-Fatura’nın Çıktısını Almak Gerekir mi?
Hayır, e-Fatura oluşturulmasından arşivlenmesine kadar tümüyle dijital ortamda gerçekleştirilir.
ADRES
Büyükdere Cd. Raşit Rıza Sk. N:13
Hayati İş Merkezi Kat: 2  D: 206
Mecidiyeköy / İstanbul


TELEFON
0 (212) 213 40 64
0 (212) 213 59 60

0 (555) 893 58 03

E-M@il
info@cozumbilgi.com